A guanciale egy tradicionális olasz érlelt hús, amelyet a sertés pofájából készítünk. Nevét is erről kapta, hiszen a "guancia" olaszul pofát jelent. Elkészítéséhez a sertéshúst sóval, borssal, fokhagymával, zsályával, rozmaringgal és más fűszerekkel dörzsöljük be, majd több hétig érleljük hűvös, száraz helyen. Az érlelés során a hús jellegzetes, intenzív, zsíros ízt kap, amely mélyebb és erőteljesebb, mint a pancettáé, mivel a guanciale magasabb zsírtartalmú.
Felhasználása: A guancialét főként a klasszikus olasz ételek alapjaként használjuk, ahol mély, sós és gazdag ízt ad az ételeknek. Néhány népszerű étel, amelyhez guancialét használunk:
- Carbonara: Az egyik legismertebb tésztaétel, amelyhez a guanciale adja az autentikus ízt, tojással és pecorino sajttal keverve.
- Amatriciana: Ez az ikonikus paradicsomos tésztaétel a guancialétől kapja sós és ízgazdag alapját, amit pecorinóval és paradicsommal egészítünk ki.
- Gricia: A carbonara előfutára, amely tojás nélkül készül, és csak guancialét, pecorino sajtot és borsot használunk a tésztán.
A guanciale zamata és textúrája miatt ideális választás azokhoz az ételekhez, amelyekben a zsíros, fűszeres hús dominál, így gazdagítva az ételek ízvilágát.