Jelenleg nem kapható. Húsvéti előrendelést decembertől felveszünk, így ha időben rendelsz garantáltan érlelt sonkát biztosítunk számodra.
Parasztlapockánk készítése hagyományos módon történik
A megfelelően előkészített, formázott nyers bőrös egész lapockát alaposan beszórjuk sóval, majd gondosan bedörzsöljük minden oldalról. Ezt követően a sózóedénybe helyezzük. A sonkát 2-3 naponta megforgatjuk, hogy egyenletesen érje a só.
A lapocka méretétől függően 6-8 hétig hagyjuk sóban érni. Amikor elkészült, a sonkát egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, hogy csökkentsük a külső rétegek sótartalmát.
Áztatás után a sonkát madzagra kötve fellógatjuk, hogy teljesen lecsöpöghessen és megszáradhasson. Miután a sonka kellőképpen megszáradt, a füstölés következik: hagyományos vályogfüstölőben, bükk - tölgyfa fűrészpor keverék használatával 2-3 napon keresztül füstöljük.
A füstölés után a sonka azonnal fogyasztható, azonban minél tovább érleljük, annál gazdagabb és zamatosabb lesz az íze.